Title
Manisa'da Kalıpçılık Sanayisinde Önemli Adım
Manisa Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nün Zafer Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle 24 Aralık 2014 tarihinde hayata geçirdiği Manisa Teçhizat ve Kalıpçılık Sektörü Kümelenme Yol Haritası Projesi’nin sonuçları açıklandı. Projenin son toplantımsında Manisa’daki kalıpçılık sektörünün nasıl geliştirileceği, kalıpçılık sektörünün sorunları ve önümüzdeki süreçte neler yapılacağı masaya yatırıldı.
Anemon Otel’de düzenlenen toplantıya Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Erbil Kalmış, Celal Bayar Üniversitesi öğretim üyesi Mühendislik Fakültesi Dekan Enver Atik, Manisa ve Kalıp İmalatçıları Derneği Başkanı Abdurahim Arslan ve kalıp sanayisinde faaliyet gösteren firmalar katıldı.
Proje çerçevesinde yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi veren Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Erbil Kalmış, “Projemiz Zafer Kalkınma Ajansı’mızın 60 bin TL’lik desteğiyle hayata geçirilmiştir. Projemizde öncelikli olarak yaklaşık 3aylık zaman çerçevesinde Manisa’da faaliyet gösteren 120 kalıp sanayisi üretimi yapan firmalarla görüşme yaptı. Yaptığımız toplantılar çerçevesinde birbirlerini tanımayan kalıp firmaları bu şekilde birbirlerini tanıma fırsatı buldu. Ayrıca kalıp sanayisinin sorunları masaya yatırıldı. Sorunları ve görüş önerileri konusunda fikirleri alındı. Sonrada bunlar bir rapor haline getirildi” diye konuştu.
İl Müdürü Kalmış projenin amacı hakkında bilgi vererek, “Proje kısa vadede bir proje değil. Uzun vadede bir çalışma. İlk olarak sorun ve çözüm tespiti yapıldı. Amacımız Manisa’daki kalıp sanayisini Türkiye’de en üst düzeye çıkarmak. Türkiye’de birbirleriyle değil, dünyadaki firmalarla yarışmasını sağlamak. Mesela Portekiz dünyada kalıp sanayisinde önemli ülkeler arasında. Ama Türkiye değil. Özellikle Manisa’da kalıp sanayisi Türkiye’de üçüncü sırada. Ama bunu birinci sıralara taşıyabiliriz. Hedefimiz kısa vadede olmasa da uzun vadede Manisa’yı Türkiye’nin kalıp sanayi merkezi yapmak” diye konuştu.
MANİSA’DA KALIP AR-GE VE TASARIM MERKEZİ OLUŞACAK
İl Müdürü Kalmış, Manisa’daki kalıp sanayicilerini en önemli sorunun yurtdışına yüksek teknolojik cihazlara yaptırdığı üç boyutlu çizimler olduğunu belirterek, “Kalıp sanayisinde bir üç boyutlu şekillendirme ve çizim cihazı yaklaşık 500 bin ile 1 milyon Euro’yu buluyor. Bunu bir sanayicimiz alması mümkün değil. Manisalı kalıp sanayicimiz bu cihazı alamayınca elbetteki yurtdışında yaptırmak zorunda kalıyor. Buda yüksek maliyetli bir iş. İşte en önemli sorunları bu. Bunun için önümüzdeki aylarda Zafer Kalkınma Ajansımıza ve AB’ye bir proje daha sunacağız. Üniversitemizin kendi bünyesinde oluşturacağı Tek-no parkın içine bizde Kalıpçılık Ar-ge ve Tasarım Merkezi kurucağız. Böylece kalıp sanayicilerimiz artık yüksek teknolojideki çizimlerini bu merkezimizde yaptırabilecekler. Bunun maliyeti 1 milyon 800 bin TL tutuyor. İnanıyoruz ki projemizi ya Zafer Kalkınma Ajansı’mızdan yada AB’den geçirip en kısa sürede merkezin inşaatına başlayacağız” diye konuştu.
Kalıpçılık sektörünün gelişmesi için önümüzdeki süreçte 7 proje daha hayata geçirileceğini söyleyen İl Müdürü Kalmış, “Bunlardan birincisi Ar-Ge ve Tasarım Merkezi oluşturmak. İkinci projemiz, üniversitemiz ile kalıpçılık sektörün arasında arayüz rolü üstlenebilecek insan kaynaklarını oluşturmak. Üçüncü projemiz üniversitemiz bünyesinde bir kalıpçılık Akademisi’nin kurulmasını sağlamak. Dördüncü projemiz mühendislik dalları, ilgili orta öğrenim öğrencileri arasında kamine-kalıp tasarımı ve uygulaması alanında kariyer yapmalarını özendirmek. Beşinci projemiz yine üniversitemiz bünyesinde endüstriyel kalıpçılık ve endüstriyel tasarım bölümlerinin kurulmasını sağlamak. Altıncı projemiz kalıp sektöründeki firmalara iş idaresi eğitimin verilmesini sağlamaktır. En son projemiz ise ortak tedarik ve pazarlama mekanizmasının kurulmasını sağlamaktır” diye konuştu.
İl Müdürü Kalmış ayrıca, uzun vadede hayata geçecek olan projeler sayesinde Manisa’nın kalıpçılık sektöründe Türkiye’nin önde gelen illi olacağını, hem Türkiye’ye hemde dünyaya savunma, otomotiv ve beyaz eşya sektörüne kalıp üreteceğini dile getirdi.
“MANİSA KALIP SANAYİSİNDE ÇAĞ ATLAYACAK”
Toplantıya katılan Vali Erdoğan Bektaş, kalıp sanayisi konusunda Manisa’nın kalıp sanayisi konusunda büyük bir potansiyelinin olduğunu belirterek, “Manisa beyaz eşya üretim sektöründe önemli illerden birisi. Yani kalıp sanayisinde önemli bir avantajı var. Kalıp işini profesyonelce yapanda var amatör olarak yapanda. Ama bizim hedefimiz Manisa’yı kalıp sanayisinde bir çağ atlatmak. Bunu da başaracağız. Kademe kademe hayata geçireceğimiz projelerle bunu başaracağız. Çünkü kalıpçılık sektörü sanayinin ana temel faktörüdür. Bu faktörü de en iyi şekilde yükselteceğiz. Bursa otomotiv sektöründe bunu 100 yıl öncesinden en iyi şekilde başarmış. Ama bizim sanayimiz son 20 yıldır gelişti. Bursa’nın 100 yılda yaptığını biz en kıza zamanda bir çok sektörde başarılı bir şekilde yapacağız. Herkes kalıpçılık sektöründe Manisa’yı örnek alacak” diye konuştu.
Konuşmaların ardından proje çerçevesinde kalıpçılık sektöründe ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında Proje Uzmanı Doç. Dr. Çiğdem Sofyalıoğlu katılanlara bilgi verdi.